PROJECT DETAILS
- Helios-AcuVision Acupunctuur kliniek
- Therapeut Boško Bob Petrov
- Oogbehandelingen Oog behandelingsprogramma
- Datum 15 september 2021
- Locatie Boomstede 638, 3608 BR, Maarssen
Uveïtis is een ontsteking in de uvea, waaronder de iris, het corpus ciliare en het vaatvlies in het oog. Het kan ook nabijgelegen delen van het oog aantasten, zoals het netvlies, het glasvocht en de oogzenuw. Na verloop van tijd kan chronische ontsteking als gevolg van uveïtis permanent verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken, indien niet onder controle. Chronische uveïtis wordt vaak geassocieerd met andere aanhoudende systemische inflammatoire aandoeningen.
Uveïtis wordt ingedeeld in drie groepen: uveitis anterior, uveitis posterior en uveïtis intermedia. Bij uveitis anterior is de ontsteking het ergst aan de voorkant van het oog en bij uveitis posterior aan de achterkant van het oog. Bij uveïtis intermedia geeft de ontsteking met name klachten middenin het oog. Als het hele oog ontstoken is, heet dat een panuveitis. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen deze drie groepen uveïtis, omdat de symptomen op een andere manier verlopen.
Uveïtis kan verschillende symptomen geven. Het kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog. De klachten kunnen ook geleidelijk, pijnloos ontstaan. Iemand gaat dan steeds waziger zien. Mensen met uveïtis klagen vaak over gezichtsverlies en het zien van zwarte vlekjes of sliertjes. Sommige mensen kunnen fel licht slecht verdragen. Het is belangrijk om te beseffen dat uveitis als verzamelnaam wordt gebruikt voor alle inwendige oogontstekingen. De klachten kunnen dus sterk verschillen.
Uveïtis kan in één oog voorkomen, in beide ogen tegelijk of afwisselend in het ene en het andere oog. Uveïtis kan eenmalig voorkomen, maar ook chronisch worden. In het laatste geval wisselen klachtenvrije perioden af met perioden dat de ontsteking opvlamt.
De vermindering van het gezichtsvermogen die bij uveitis ontstaat, kan tijdelijk zijn maar ook blijvend. In zeldzame gevallen kan het zelfs tot blindheid leiden.
De oorzaak van uveïtis
Er zijn verschillende oorzaken voor uveïtis , maar de oorzaak wordt niet altijd gevonden. Uveïtis komt voor bij een aantal auto-immuunziekten, zoals (jeugd)reuma, de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn en sarcoïdose. Omdat mensen met deze ziekten ongemerkt uveïtis kunnen krijgen, is het goed dat ze regelmatig hun ogen laten controleren. Tot slot lijkt het krijgen van uveïtis ook een erfelijke factor te hebben.