Hoe kunnen we u helpen?

Droge/Natte ogen

Droge ogen is verreweg het meest responsief van alle oogaandoeningen en we hebben een slagingspercentage van 95% met deze aandoening. Onze patiënten met droge ogen zien gewoonlijk verbetering binnen de eerste paar behandelingen, velen zelfs na de eerste sessie. Droge, jeukende ogen of “droge-ogen-syndroom” is de meest voorkomende klacht die oogartsen van patiënten horen. Doordat de traanklieren ontstoken zijn produceren zij minder of minder goed traanvocht. Daardoor ontstaan droge en jeukende ogen en een gevoel alsof er zand in de ogen zit. Als ogen droog zijn, kan het oppervlak van het hoornvlies ruw worden en beschadigd raken. De ogen kunnen hierdoor extra gevoelig zijn voor bijvoorbeeld zonlicht, stofdeeltjes of rook. De oogarts kan beoordelen of door de droogte je hoornvlies is beschadigd.

De ogen weerspiegelen vaak een groter probleem dat systemisch moet worden behandeld. Droge jeukende ogen houden vaak verband met andere gezondheidsproblemen in het lichaam, zoals andere droge slijmvliezen, broze nagels en in binnen oppervlakken zoals de gewrichten. De aandoening kan een indicator zijn van een verstoorde spijsvertering of van ernstige auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Sjögren, reumatoïde artritis of lupus erythematosus. Het syndroom van Sjögren is de tweede meest voorkomende auto-immune reumatische ziekte. De ziekte treft vooral vrouwen van middelbare leeftijd. De klachten bij de ziekte van Sjögren zijn bij iedereen verschillend. Toch komen enkele klachten bij vrijwel iedereen met Sjögren voor: droogte van vooral de ogen en de mond, vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten. Sommige mensen hebben ook ontstekingen aan andere klieren of organen.

Epiphora verwijst naar een oogaandoening waarbij tranen uit de rand van het ooglid stromen en de normale traanpassage niet te volgen. Afgezien van tranen, is er geen roodheid, zwelling of pijn in het aangedane oog. De symptomen zijn vaak erger tijdens winderig weer, de winter en het vroege voorjaar. Oogonderzoek onthult de constante stroom tranen. Epiphora is onderverdeeld in chronische en acute typen. De belangrijkste oorzaak is irritatie en ontsteking die de normale afvoer van tranen belemmert. Andere oorzaken zijn misvorming van het ooglid, sinusinfectie of trauma aan het gebied. Westerse medische behandeling omvat meestal antibiotica, kunstmatige tranen of actuele antihistaminica. Een operatie kan nodig zijn om het ooglid te herstellen als er een ectropion of entropion is.

Beschrijving & proces

In TCG wordt Epiphora (aandoening), liú lèi zhèng  (流泪 症, tranenvloedsyndroom) genoemd. Het wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan leverbloed, een losse traanopening of een externe windpathogeen. Het kan ook worden veroorzaakt door een tekort aan qi en bloed of door een tekort aan lever en nieren. Tranenvloed is het resultaat van deze tekortkomingen en het daaropvolgende onvermogen om vloeistoffen te beheersen.

Droge ogen is een ziekte die een aanzienlijke invloed kan hebben op de visuele functie. Het branden, het wazig zien en het onvermogen om eenvoudige activiteiten zoals lezen of autorijden vol te houden, kunnen de oorzaak zijn van grote frustratie bij patiënten met droge ogen. Zonder echt effectieve behandelingen moeten we een combinatie bieden van oogdruppels, pluggen, luchtbevochtigers en een assortiment palliatieve benaderingen die vaak alleen de symptomen van de ziekte verzachten. Vanwege de constante impact van de ziekte op hun leven, zijn patiënten met droge ogen, vooral degenen die lijden aan de meest ernstige vormen, gemotiveerd om alle remedies, behandelingen of procedures te proberen die aanzienlijke verlichting beloven.

Resultaten

Naarmate alternatieve medische technieken, zoals acupunctuur, mainstream worden, is er een groeiende behoefte aan evidence-based studies die ons in staat stellen om ze te beoordelen in vergelijking met andere therapeutische interventies. In de afgelopen jaren zijn gerandomiseerde klinische onderzoeken naar acupunctuur uitgevoerd voor een aantal oculaire indicaties, waaronder droge ogen, en er zijn er momenteel verschillende aan de gang.

    Onze Missie

    Droge ogen is een veel voorkomende oftalmologische aandoening die ongemak voor het oog veroorzaakt en een wereldwijd gezondheidsprobleem is geworden. Patiënten met droge ogen wenden zich vaak tot complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAM) vanwege onbevredigende conventionele behandelingen. Acupunctuur is een van de meest populaire interventies van CAM die wordt gebruikt, en laseracupunctuur (LA) is een niet-invasieve techniek die wij veelvoudig toepassen bij Helios-Acuvision.