Hoe kunnen we u helpen?

Macula Degeneratie

PROJECT DETAILS

  • Helios-AcuVision Acupunctuur kliniek
  • Therapeut Boško Bob Petrov
  • Datum 12 februari 2018
  • Locatie Boomstede 638, 3608 BR, Maarssen

Macula degeneratie (MD) is een verzamelnaam voor veel aandoeningen. De meest voorkomende vorm is Leeftijdgebonden MD (LMD). De eerste symptomen uiten zich vanaf het 55e levensjaar, maar niet bij iedereen op dezelfde manier. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die overal zit waar je naar kijkt. Bij anderen openbaart LMD zich door vervormingen van het beeld. Ook het verloop van LMD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de zogenaamde droge vorm) verloopt het proces langzaam. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk aan te geven wanneer het slechter zien is begonnen. In andere gevallen (de natte vorm) kan het proces snel gaan. Van de ene op de andere dag ontstaan vervormingen in het beeld, waarna ook de gezichtsscherpte sterk afneemt.

In veruit de meeste gevallen van MD is er medisch nog weinig tot niets te doen aan het degeneratieproces. Injecties met een VEGF-remmer kunnen bij natte MD het proces vertragen. Een geruststelling is dat MD zelden tot volledige blindheid leidt. Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen. De meeste mensen behouden een redelijk perifeer gezichtsvermogen. We spreken dan ook liever over ‘sociale blindheid’.

Er zijn twee soorten AMD : nat en droog.

Ongeveer negentig procent (90%) van de mensen met LMD heeft het droge type, gekenmerkt door kleine gele afzettingen, drusen genaamd, onder de macula. Vervolgens, terwijl de drusen langzaam de cellen van de macula beschadigen, neemt het zichtverlies toe. Ongeveer 10% van de droge LMD ontwikkelt zich echter tot natte LMD, wat een ernstiger aandoening is. Bij natte LMD beginnen abnormale bloedvaten naar de macula te groeien. Deze nieuwe bloedvaten zijn vaak broos en kunnen gaan lekken, waardoor een bloeding kan ontstaan. Het bloed en de vloeistoffen die uit deze bloedvaten lekken, kunnen zeer schadelijk zijn voor de macula en acuut en ernstig gezichtsverlies veroorzaken.  Wanneer een patiënt met AMD plotseling verlies van het gezichtsvermogen ervaart, vaak met golvende lijnen in het gezichtsveld, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met hun netvliesspecialist.

Beschrijving en proces

Op dit moment is er geen westerse medische behandeling voor droge macula degeneratie . Ondertussen suggereren studies dat vitamine C, vitamine E, zink, luteïne en zeaxanthine het risico kunnen verminderen dat droge LMD zich ontwikkelt tot natte LMD. De patiënten met droge LMD lopen echter nog steeds het risico van geleidelijk verlies van het centrale gezichtsvermogen en ernstig verlies van het gezichtsvermogen met degradatie van retinale cellen in een laat stadium. Voor patiënten met natte LMD zullen oogartsen echter medicijnen in de ogen injecteren om te voorkomen dat de bloedvaten lekken. Foto-dynamische therapie is een andere behandelingsoptie met combinatie van injecties onder de macula.

OOGTHERAPIE MET ACUPUNCTUUR KAN HELPEN HET OOGZICHT TE VERBETEREN

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt maculaire degeneratie geassocieerd met zwakte van de milt Qi, congestie van lever Qi en Yin van lever en nieren. Bij AMD beginnen de kegeltjes in de macula te verslechteren wanneer er een gebrek aan zuurstofrijk bloed naar het oog komt, waardoor ze ondervoed raken. Na verloop van tijd zullen deze cellen beginnen te verslechteren en degenereren, wat leidt tot de symptomen van LMD. Door onze gespecialiseerde behandelingen zijn we in staat om de bloedcirculatie en Qi naar de ogen te verbeteren. Hierdoor worden deze ziekelijke cellen gevoed en hun visuele functies hersteld. Bovendien zal micro-acupunctuur helpen om de bloedcirculatie naar de ogen te verbeteren om de gezondheid van de macula, het netvlies en het zenuwstelsel te ondersteunen, wat effect heeft op het verbeteren van de functies van het visuele systeem.

  • WELKE RESULTATEN KAN IK NA DE BEHANDELING VERWACHTEN?
  • Verhoogd gezichtsvermogen
  • Verbetering van de dagelijkse activiteiten
  • Verbetering van de visie gerelateerde kwaliteit van leven

Onze missie

De behandelingen van macula degeneratie bij Helios-Acuvision bestaat uit 10 tot 20 behandelingen. Elke behandeling omvat het gebruik van een combinatie van TCM acupunctuur, Micro Acupunctuur, AcuNova, elektro-acupunctuur of aangepaste kruidenformules om de cellen te activeren om de functies van het visuele systeem te verbeteren. Toch gaat er geen naald in het oog. Samenvattend, de verbetering van het gezichtsvermogen komt vaak voor bij acupunctuur-oogtherapie. Het is een van de meest veelbelovende AMD-behandelingen die er zijn. Het is echter belangrijk voor patiënten om te begrijpen dat de acupunctuurbehandeling geen remedie is voor LMD, maar een proces om het gezichtsvermogen te behouden en / of te verbeteren.