Hoe kunnen we u helpen?

Wat kunt u doen om droge ogen te verminderen?

Droge ogen is een chronische aandoening: de klachten verdwijnen nooit helemaal, al wisselt de intensiteit wel. Perioden zonder klachten kunnen afwisselen met perioden waarin de klachten toenemen. Dit kan te maken hebben met de omgeving, maar heeft niet altijd een duidelijke oorzaak.

Droge ogen kunnen ook traanklachten veroorzaken. Door de uitdroging van het hoornvlies geeft het oog een signaal aan de traanklier om tijdelijk meer traanvocht aan te maken (paradoxaal droog oog). De traanafvoer kan deze grotere hoeveelheid traanvocht niet aan en het oog begint te tranen.

OORZAKEN

De meest voorkomende oorzaken van droge ogen zijn:

Leeftijd: Hoe ouder u bent, hoe minder traanvocht uw traanklier produceert. Dit is normaal.
Uitdroging door uitwendige oorzaken: Ogen kunnen uitdrogen door externe factoren zoals wind en droge lucht (denk aan ruimtes met airconditioning en/of centrale verwarming). Ook zachte contactlenzen doen de ogen sneller uitdrogen.
Traanvocht van onvoldoende kwaliteit: In de ooglidranden zitten kliertjes die stoffen aanmaken die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Als de ooglidranden ontstoken zijn, werken deze kliertjes niet goed. Deze ontsteking heet blepharitis (lees er meer over in de brochure over blepharitis).
Te weinig of onvolledig knipperen met de oogleden: Door ingespannen kijken of staren (lezen,
computerscherm, knutselen) kunt u te weinig of onvolledig met de oogleden knipperen.
Droge ogen ontstaan wanneer onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt. Vaak zijn beide problemen aanwezig en is het niet mogelijk om hier onderscheid tussen te maken.
Traanvocht heeft een aantal belangrijke functies voor het oog, namelijk:

– beschermen tegen uitdroging en infecties;
– het voeden van het hoornvlies (de doorzichtige voorkant van het oog);
– het glad houden van het hoornvlies.

Droge ogen kunnen hinderlijke klachten veroorzaken. U kunt last hebben van prikkende ogen, brandende ogen, rode ogen, een moe gevoel van de ogen, wazig zien en/of slijmvorming in de ogen.
Droge ogen is een chronische aandoening, waardoor u nooit helemaal van de klachten afkomt. De klachten blijven meestal in wisselende mate aanwezig. Perioden zonder klachten kunnen afgewisseld worden met perioden waarin klachten toenemen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een veranderende omgeving, maar hoeft niet altijd
een aanwijsbare reden te hebben.
Daarnaast kunnen droge ogen traanklachten veroorzaken. Door uitdroging van uw hoornvlies krijgt uw traanklier een signaal van uw oog en maakt tijdelijk meer traanvocht aan. Uw traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid traanvocht niet aan en de tranen lopen over uw wangen in plaats van door de normale traanafvoer. Hormonale veranderingen: Hormonen spelen een rol bij de productie en kwaliteit van het traanvocht. Als uw hormonen veranderen, bv. tijdens de menopauze, kunt u last krijgen van droge ogen.

Medicijngebruik: Een aantal medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld antihistaminica, betablokkers, diuretica, antidepressiva en anticholinergica.
Ongevoelig hoornvlies: Bij een ongevoelig hoornvlies krijgt de traanklier een minder sterk
signaal om traanvocht aan te maken. Een ongevoelig hoornvlies kan ontstaan door lang contactlenzen te dragen of als gevolg van bepaalde oogziekten of neurologische aandoeningen.
Auto-immuunziekten: Bij auto-immuunziekten richt het afweersysteem zich tegen het eigen
lichaam. Een aantal auto-immuunziekten veroorzaakt ook droge ogen, nl. de ziekte van Sjögren,
de ziekte van Crohn en andere reumatische aandoeningen.

HELIOS ACUVISION » Geïntegreerd acupunctuur behandelingsprogramma om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van onze patiënten en de onderliggende aandoeningen die verband houden met oogaandoeningen.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

U kunt ook zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen:

Knipper bewust vaak met uw ogen wanneer u leest of naar een beeldscherm kijkt.
Vermijd situaties en omgevingen waar u last heeft van droge ogen, bijvoorbeeld rokerige ruimtes, ruimtes met airconditioning (denk ook aan de auto) en/of het dragen van contactlenzen.
Verhoog de luchtvochtigheid in huis met een luchtbevochtiger.
Draag een beschermende bril wanneer u naar buiten gaat, zoals een fietsbril die aan de zijkanten is afgesloten. Zo vermindert de verdamping en uitdroging.

Droge ogen zijn niet te genezen, omdat de oorzaak meestal niet kan worden weggenomen. Het doel van de behandeling is dus om uw klachten te verminderen. Uw acupuncturist zal met u bespreken welke
behandeling voor u het meest geschikt is.

Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, noteer ze dan en stel ze bij uw volgende afspraak.
U kunt ons ook bellen op tel. 03465-54084

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*